Áttekintés

A gazdag múltra visszatekintő, több mint huszonöt éve alapított Líra Könyv Zrt. körébe tartozik Magyarország egyik vezető könyvterjesztő- és könyvesbolthálózata, egy webshop, és mindemellett társtulajdonosa a legnagyobb e-könyv-gyártó és -terjesztő vállalatnak. A Líra Könyv rendelkezik az egyik legnagyobb nagykereskedelmi részleggel a hazai piacon olyan partnerekkel, mint a Tesco és a Müller. Nagykereskedelmi raktárunkból a kiskereskedelmi partnerek kiszolgálása is folyamatos cash & carry formában.

A Líra Könyv Zrt. nemcsak kereskedelmi, hanem kulturális szempontból is jelentős szereplője a magyar könyvpiacnak: a Líra csoporthoz tartozik kilenc könyvkiadó, két, kulturális eseményeknek otthont adó rendezvényhelyszín, egy privát művészügynökség, egy print és online formában is megjelenő programmagazin és két saját gyártású magazin.

Boltjaink

A Líra Könyv Zrt. könyvesbolthálózata jelenleg nyolcvankét boltból áll. Hatvannyolc Líra könyvesbolt és könyváruház, tizenegy franchise partnerek által működtetett és két zenei kínálatra specializálódott bolt, amelyeket a csoportba tartozó Rózsavölgyi és Társa, Magyarország legrégebbi zeneműkiadója üzemeltet. A Líra boltok több mint fele bevásárlóközpontokban helyezkedik el, mint a belvárosban található Pécs Árkád, a Sió Plaza, a Debrecen Plaza, illetve olyan külvárosi üzletközpontokban, mint a Next Stop Székesfehérváron és Csömörön és a CityMarket Dunakeszin és Soroksáron. A Líra Könyv Zrt.-hez tartozó könyvesboltok a különböző termékek széles választékát kínálják a vásárlóknak az átfogó könyves tematikákból: külföldi és magyar szépirodalom, idegen nyelvű könyvek, tankönyvek, szótárak, ismeretterjesztő könyvek stb.

Budapest Fókusz Könyváruház

Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt

Egy friss felmérés alapján a Líra csoportba tartozó könyves boltok stabil vásárlóközönséggel rendelkeznek az ország minden területén. A megkérdezettek többsége ezeket a könyvesboltokat „hagyományos könyvesbolt”-ként írta le, ami otthonos, barátságos környezetet teremt. A kellemes légkör mellett a felmérésből jól látható másik erősségük a boltoknak a széles könyvválaszték és a nem könyves termékek sokasága.

Budapest Újhegy Líra Könyváruház

Budapest Pillangó utca Líra Könyvesbolt

Tatabánya Líra Könyvesbolt

Vecsés Market Central Líra Könyváruház

Veszprém Tesco Líra Könyváruház

Líra Kultúrbutik

A Kultúrbutik figyelmesség a Lírától. Akkor is szeretnénk olvasóinkat megszólítani, amikor épp leteszik a könyvet. A kreativitás, a játék, a stílusos kiegészítők, a vidám, innovatív használati tárgyak, vagy épp a dekorációk a kultúránk részei. A Líra Kultúrbutik tíz üzletünkben és a Lira.hu webáruházban több mint 700 termékkel próbálja segíteni a könyvek szerelmeseit abban, hogy olyankor is élményhez jussanak, amikor épp nem olvasnak. Mert nem csak betűvel él az ember.

Megújult online részleg

A boltok mellett üzemelő lira.hu webshop az egyik legrégebbi és legnagyobb webáruház a magyar piacon, amely folyamatosan lépést tart a fellépő vásárlói igényekkel és az egyre rohamosabban változó technikai követelményekkel. Hogy a vásárlók kiszolgálása gyorsabb, a webáruház kínálata pedig szélesebb lehessen, az online részleg 2018-ban egy új, jelentősen nagyobb és modernebb raktárba költözött.

Líra törzsvásárlói kártya és ajándékkártyák

A boltokban és a webshopban egyaránt kiemelten kezeljük a csoport törzsvásárlóit, akik hetente hírlevelet és csak törzsvásárlóknak szóló kedvezményes ajánlatokat kapnak. Az állandó vásárlók mellett az eseti vevőknek is lehetőségük van a kedvezményes könyvvásárlásra a Líra csoport boltjaiban és a lira.hu oldalon egyaránt, mivel minden hónapban folyamatosan frissülő tematikus és kiadói akciók indulnak.

A boltokban elérhetőek a Líra ajándékkártyái és könyvutalványai is, amelyek megvásárlása egyszerű megoldás lehet a könyveket szerető rokonok, barátok megajándékozására.

Kulturális elköteleződés

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

A Líra Könyv Zrt. két népszerű rendezvényhelyszínnel is rendelkezik Budapest szívében, ahol színházi és táncelőadások, felolvasások és könyvbemutatók várják az érdeklődőket. Az egyik közülük a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, amely ma a pesti belváros művészeti központja: hat évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabok kerültek műsorukra, amelyek értéket képviselnek a magyar és a külföldi irodalomban. A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten, együttgondolkodáson – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett a Rózsavölgyi Szalonban is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket aztán fel is fedez a közönség.Magvető Café

A Líra csoport másik rendezvényhelyszíne a Magvető Café, amely 2017-ben nyitott, és még ugyanebben az évben az Év Irodája versenyen elnyerte „Az Év Közösségi Tere” különdíjat. A legnagyobb magyar szépirodalmi kiadó nevével fémjelzett kávézó olyan kulturális színteret biztosít, ahol a közönség egy-egy esemény által közvetlen hangulatban találkozhat szerzőkkel és előadókkal, akár kávé és sütemény mellett. A Magvető Café egyben könyvesboltként is funkcionál, ahol beszerezhető a Magvető Kiadó teljes, a piacon elérhető kínálata, mindemellett pedig a betévedő vendégeket vagy akár a csendben üldögélni, dolgozni vágyókat is kellemes atmoszférával várja.Fidelio

A Líra Könyv Zrt.-hez tartozik a Pentaton Művész- és Koncertügynökség, Közép-Kelet-Európa legrégebbi privát művészügynöksége, mely 2024-ben ünnepelte 35. születésnapját, valamint az egyik legnagyobb hazai kulturális portál, a Fidelio.hu, a portálhoz tartozó havi nyomtatott kiadvánnyal, a Fidelio Magazinnal együtt.

A Fidelio az elmúlt két évtizedben Magyarország egyik legjelentősebb kulturális médiuma lett. Az internetes portál naprakész, változatos tartalmat kínál a hazai és a nemzetközi kulturális élet eseményei iránt érdeklődők számára; a nyomtatott programmagazin az igényes szórakozásra vágyók nélkülözhetetlen kalauza. A programmagazin terjesztési hálózata országosan lefedett, a budapesti kultúrafogyasztókon kívül hatékonyan jut el az agglomerációban, illetve vidéken élőkhöz is.
Líra Könyvklub és podcast műsorok

A könyvszerető közönség számára a Líra csoport egy magazint jelentet meg rendszeresen: évi hat alkalommal a Könyvklub magazint. Törzsvásárlóink a Könyvklub magazint megkapják postai úton és elektronikus formában is. A magazinokon kívül a Líra rádiós megjelenéseket is támogat: folyamatos tartalomszolgáltatója a Klubrádiónak és az Inforádiónak.
A Líra Könyv Zrt. két podcast műsort is elindított. A Buksó a 24.hu és a Líra közös sorozata, könyvekről, írókról, olvasókról és olvasásról, Nyáry Krisztián vezetésével.

A Grisnik Petra által vezetett Lírástudók című podcast pedig segít eligazodni a könyvesboltok újdonságai között változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.


Nagyobb kulturális események

A Líra csoport jelenléte a legfontosabb kulturális eseményeken is elmaradhatatlan: kereskedelmi egységként és kiadóival egyaránt rendszeres résztvevője a könyvvásároknak és a nagy könyves eseményeknek, mint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, az Ünnepi Könyvhét, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, vagy Az Olvasás Éjszakája.

A Líra kiadói csoportba tartozó kilenc kiadó munkatársai jó kapcsolatot ápolnak a kulturális sajtó szereplőivel, így az ő közreműködésükkel a kiadói csoportba tartozó könyvekről rendszeresen jelennek meg kritikák és ajánlók a legfontosabb kulturális felületeken.


Könyvkiadók

Szerzőink és cégcsoportunk vállalkozásai számos rangos elismerésben részesültek. A Corvina Kiadó művészeti albumai és a Magvető szépirodalmi kiadványai több díjat nyertek a Szép Magyar Könyv versenyen. Az első magyar irodalmi Nobel-díjat 2002-ben a Magvető Kiadó szerzője, Kertész Imre kapta, az első magyar Nemzetközi Man Booker-díjas pedig a szintén magvetős Krasznahorkai László. A kortárs magyar és világirodalom olyan szerzői jelennek meg kiadói csoportunknál, mint Bodor Ádám, Dragomán György, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Spiró György és Tóth Krisztina, valamint Raymond Carver, Gabriel García Márquez, Anna Gavalda, Daniel Kehlmann és Karl Ove Knausgård.

A magyar nyelvű könyvkiadás egyik legjelentősebb része a Líra cégcsoporthoz tartozó kiadók tevékenysége. A Magvető és a Corvina Kiadó több mint ötvenéves múltra tekint vissza, az Athenaeum Kiadó és a Rózsavölgyi és Társa másfél évszázados hagyományt elevenített fel. A Manó és Menő Könyvek megkerülhetetlen kiadói a gyerekkönyvpiacnak. Ezek a márkák jól ismertek a magyar olvasók előtt.

A Líra Kiadói Csoportba az alábbi nyolc könyvkiadó tartozik:

Magvető

A Magvető több mint hatvan éve az egyik vezető szépirodalmi kiadó Magyarországon. A hazai könyvpiacon a legelső vonalba tartozó magyar szerzők műveit legnagyobb számban e kiadó jelenteti meg. Az ő életmuvük gondozása és kiadása mellett egyenrangúan nagy hangsúlyt kap a pályájuk elején járó tehetségek segítése. Emellett a Magvető Kiadó folyamatosan jelenteti meg számos XX. századi magyar klasszikus életművét vagy fontosabb munkáit. A kortárs világirodalmi kiadványok megválasztásakor is igyekszik a kiadó ugyanazt a minőséget képviselni, amit olvasói a klasszikus és a kortárs magyar irodalom terén tőle megszokhattak és elvárnak.

Corvina

1955 óta működő minőségi non-fiction kiadó, gazdagon illusztrált, szép kivitelű könyveinek főbb témái: művészetek, történelem, kultúrtörténet, természet, gasztronómia, sport, pszichológia, utazás, nyelvek, nyelvtanulás. Ismertebb sorozatai: Stílusokkorszakok; Keleti források; Északi források. A Corvina évtizedek óta ad ki magyar klasszikusokat és idegenforgalmi kiadványokat angol és német nyelven, valamint itt jelennek meg magyar nyelven a Marco Polo útikönyvek.

Legismertebb magyar szerzőink: Nyáry Krisztián, Görgey Gábor, Bart István, Simon Róbert, B. Szabó János, Ráday Mihály, Beke Mari, Hoppál Bori, Csóka Judit, D. Magyari Imre, Huszár Tibor. Külföldi szerzőink: Kati Marton, Olivia Laing, Georg Klein, Jens Ivo Engels, Neil Sinclair, Joris Luyendijk, Hans Mommsen, Wolfgang Behringer, Bruno Bettelheim, Andrew Scull, Angus Deaton, Dani Rodrik, George Akerlof, Jaap Scholten.

General Press

Az 1988-ban alapított General Press Könyvkiadó elkötelezett a színvonalas szórakoztató irodalom kiadása mellett. A romantikus regények, a női irodalom, a krimik és a thrillerek, valamint a történelmi regények megjelentetésével az a célunk, hogy minél többféle olvasói igényt elégítsünk ki. Az elsősorban angol nyelvű szerzők mellett német, olasz, svéd és norvég írók műveit is megjelentetjük.

Bestsellerszerzőink: Nicholas Sparks, Lee Child, David Baldacci, Jeffrey Archer, Angela Marsons, Lucinda Riley, Debbie Macomber, Charlotte Link, Mary Alice Monroe, Nele Neuhaus, Donato Carrisi, Ingar Johnsrud, Greg Iles, Thomas Harris, Charles Martin, Veronica Henry, Catherine Anderson, Elizabeth Hoyt, Chris Carter.

Athenaeum

Emich Gusztáv könyvkereskedő 1842-ben nyitotta meg első könyvesboltját Pesten. Ezzel indult a magyar kreatív iparág legnagyobb hagyományú márkájának a története. A nyomdákkal, kiadókkal, hírlapokkal, magazinokkal és boltokkal évről évre bővülő vállalkozást Emich 1868-ban szervezte egyetlen vállalattá, ez lett az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulás. A cég a XIX. század végére a magyar könyvpiac körülbelül 70%-át uralta. Hazánkban ez volt az első, modern értelemben vett médiabirodalom.

Az Athenaeum ma a felnőtteknek szóló fikciós és ismeretterjesztő kiadványokra koncentráló könyvkiadó, amely évente közel hetven új címet jelentet meg, az utánnyomásokkal évi címszáma megközelíti a százat. Alapítónk hagyományait követve, a kiadó a tisztán kereskedelmi szempontból fontos termékek mellett folyamatosan gondoz magas minőségű non-fiction címeket a politológia, a szociológia, valamint a pedagógia területéről, és egy erősen válogatott szépirodalmi kínálattal is jelen van a piacon. Az Athenaeum olyan nemzetközi írósztárok könyveit adja ki, mint Paulo Coelho, Cecelia Ahern, Jonas Jonasson vagy Frank Schätzing. Athenaeum-logó alatt jelennek meg Vámos Miklós könyvei, illetve a kiadó gondozásában jutnak olvasóhoz Magyarországon a Nobel-díjas John Maxwell Coetzee, a díjnyertes Eimear McBride vagy a Man Booker-döntos Rachel Kushner munkái is.

Manó Könyvek és Menő Könyvek

A Manó Könyvek 2004-ben jött létre azzal a céllal, hogy minőségi gyerekkönyveket publikáljon hazai és külföldi szerzőktől. A gyors fejlődésnek köszönhetően mára nagyjából 230 címet ad ki évente, az egészen kicsiktől (2+) a tizenkét éves gyerekekig. A kiadó 2016-ban alapított imprint kiadója, a Menő Könyvek a 12 éven felülieknek és a fiatal felnőtteknek, az úgynevezett young adult korosztálynak ajánl minőségi olvasnivalót.

A Manó Könyvek egyik legnépszerűbb sorozata a Barátnőm, Bori, több mint 45 címmel, és nagy sikert aratott Tony Wolf újra kiadott Mesél az erdő-sorozata is. Sokan kedvelik Erwin Moser mesekönyveit, Quentin Gréban képeskönyveit, David Baddiel gyerekregényeit és a világszerte ismert Johanna Basford felnőtt színezőit. A Menő Könyvek kínálatából népszerűek többek között Holly Webb Geek Girl-sorozata, Holly Bourne és Vicky Grant regényei is.

Partvonal

A Partvonal Kiadó első könyvei 2005 őszén jelentek meg. A kiadó azóta a hazai könyvpiac ismert szereplőjévé nőtte ki magát. Célunk az, hogy bebizonyítsuk, nemcsak a szépirodalmi, de a szórakoztató és az ismeretterjesztő könyvek is lehetnek igényesek. Számos külföldön elismert kortárs író művét jelentettük meg magyar nyelven, és igyekszünk jó néhány klasszikus szerzőt is bemutatni. Népszerű sorozataink a gyereknevelés, az egészséges életmód és a tudomány témakörében adnak hasznos tanácsokat az olvasóknak. Legismertebb szerzőink: Agatha Christie, Tom Clancy, Sven Hassel, Leon Uris, Kate Mosse, Steven Pressfield, Elizabeth Gilbert, J. R. R. Tolkien, Patrick Süskind, Roberto Saviano, Steve Biddulph, Oriana Fallaci.

Rózsavölgyi és Társa

Az 1850-ben alapított, zenei könyvekkel foglalkozó Rózsavölgyi Kiadó kottákat, valamint hangfelvételeket (foleg CD-ket) is megjelentet. Saját kiadványai mellett három boltot is üzemeltet (Rózsavölgyi és Kodály). Legismertebb szerzőink: Theodor W. Adorno, Alan Walker, Kenneth Hamilton, Christopher H. Gibbs, Claude Debussy, Tallián Tibor, Somfai László.