2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00085 „Mesterséges intelligencia beépítése a könyvkiadás és értékesítés optimalizálására adatbányászati eszközök felhasználásával”

A projekt célja egy személyes vásárlási szokásokat analizáló, valamint könyvkiadást, – keresést és -vásárlást segítő szoftverrendszer, a „Líra iránytű” létrehozása. A könyvkiadók működése jelenleg nem optimalizált, a könyvesboltok megérzése, korábbi tapasztalata dönti el az egyes kiadóktól történő rendeléseket. A kifejlesztésre kerülő, mesterséges intelligencián alapuló rendszer segítségével a könyvkiadás kockázata jelentősen csökkenthető. A projekt eredményeként létrejön egy mesterséges intelligenciát tartalmazó keretrendszer, amely a Líra forgalmából származó tranzakció szintű adatbázisát használja fel a könyvkiadásban rejlő kockázatok csökkentésére, a nyomdai kiadások optimalizálására. Egy olyan korszerű, felhő alapú megoldás jön létre, amely bármikor- bárhonnan elérhető a jogosult felhasználóknak. A rendszer fenntarthatósága a kompatibilitás és a valós idejű adatszolgáltatás biztosításán múlik. A kifejlesztésre kerülő Líra iránytűvel:

  • Létrejön egy mesterséges intelligencia alkalmazás (AI rendszer), amellyel a könyvpiac viselkedése szimulálható;

  • Létrejön egy olyan infokommunikációs szolgáltatás, amellyel a kiadók csökkenthetik az új kiadások kockázatát.

  • Létrejön egy olyan logisztikai irányítási rendszer, amellyel a forgalom növelhető a költségek csökkenése mellett.

A kifejlesztésre kerülő rendszer elsődleges célja tehát a könyvkiadók működésének optimalizálása és így a nyomdai tevékenységek és a papír felhasználás optimalizálása. A rendszer könnyen illeszthető a felhasználó vállalat adatbázisához. A „Líra iránytű” elvárásaink szerint egy olyan új piacot teremt majd, amelyben a logisztikai folyamatok optimalizálhatók, automatizálhatók, a készletek forgási sebessége növelhető, a működési költségek, a felesleg és túltermelés, valamint a szállítási költségek és a környezetterhelés csökkenthető.

Támogatás összege: 282 434 000 Ft

Támogatás intenzitása: 50,69%

Projekt megvalósítás tényleges kezdete: 2021.02.01.

Projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2023.07.30.

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00085

Kedvezményezett neve: LÍRA KÖNYV Zrt.

Kedvezményezett székhelye: 1086 Budapest, Dankó u 4-8.

Támogató Szervezet: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00085 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020 pályázati program finanszírozásában valósult meg.”